Eerste resultaten onderzoek ETSEO.

Eerste resultaten onderzoek ETSEO

Recent hebben de onderzoekers van de IMITAS-studie de eerste resultaten gepubliceerd van het onderzoek naar het ETSEO. Deze zijn te vinden via deze link. In dit artikel wordt cijfermatig weergegeven hoe het ETSEO presteert.
De belangrijkste conclusies zijn:

  • Een meerderheid van de zwangeren heeft een ETSEO laten uitvoeren in het eerste jaar nadat deze werd geïntroduceerd (75%).
  • Van deze groep werd 1,0% verwezen voor een uitgebreide echo en eventuele aanvullende onderzoeken vanwege mogelijke afwijkingen. Bij 59% daarvan bleken er uiteindelijk geen afwijkingen of verdwenen deze voor de 24e week van de zwangerschap.
  • Het ETSEO had een hoge nauwkeurigheid (85%) voor het opsporen van ernstige misvormingen aan de foetus in het eerste trimester. Voor het detecteren van alle afwijkingen samen was deze lager (32%).
  • Wanneer er afwijkingen zijn geconstateerd, is de definitieve diagnose doorgaans binnen 3 weken gesteld (rond de 16e week van de zwangerschap).

Komend jaar zullen meer publicaties volgen, onder andere over de voorkeuren van zwangeren, hun partners en zorgverleners bij het ETSEO, en een ethische analyse.

Vervolgstappen

Eind 2024 zijn de meeste onderzoeken afgerond. De Gezondheidsraad start begin 2025 met het beoordelen van de resultaten van de IMITAS-studie. Deze beoordeling zal naar verwachting minimaal een jaar duren. De Gezondheidsraad brengt advies uit aan het ministerie van VWS over de wenselijkheid van het ETSEO. Vervolgens neemt het ministerie van VWS een besluit over structurele implementatie of afbouw van het ETSEO. Tot slot zal het RIVM-CvB de implementatie of afbouw voorbereiden en uitvoeren. Welke stappen daarvoor nodig zijn, hangt af van het besluit van het ministerie. Maar dit traject zal sowieso geruime tijd in beslag nemen.

Aanvraag en uitvoering ETSEO voorlopig ongewijzigd

Op dit moment verandert er niets aan het aanvragen en de uitvoering van het ETSEO. De WBO-vergunning voor het ETSEO is door het ministerie van VWS recent verlengd tot 1 juli 2026. Tot die tijd wordt het ETSEO aangeboden vanuit het wetenschappelijk onderzoek. Als de zwangere kiest voor het ETSEO, moeten de counselors dus toestemming blijven vragen. De counselor vraagt het ETSEO aan in Peridos en geeft aan dat de zwangere informed consent heeft gegeven. Voordat het ETSEO wordt uitgevoerd, controleert het echocentrum in Peridos of er een ETSEO-aanvraag aanwezig is.

Naar de voorlopige resultaten

Externe link